Eetproblemen

Ben je dagelijks (obsessief) bezig met je gewicht en met hoeveel en wat je eet? Dan kan er sprake zijn van eetproblematiek. Dit kan gevolgen hebben op jouw sociale leven, werk en gezinsleven. Een eetprobleem kan leiden tot diverse lichamelijke klachten. Een eetprobleem kan overgaan in een eetstoornis. Voorbeelden hiervan zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis (BED). Om dit te voorkomen is het inschakelen van tijdige hulp belangrijk. 

Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor een eetstoornis, vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Aanleg, traumatische gebeurtenissen en het hebben van een laag zelfbeeld kunnen hierbij een rol spelen.

Cognitieve gedragstherapie is de meest onderzochte en effectieve psychologische behandeling bij eetstoornissen. Bij Sol Psychotherapie gaan we samen met jou onderzoeken welke gedachten er zijn over eten, gewicht en lichaamsvormen en of deze gedachten kloppen. De behandeling kan ook bestaan uit traumaverwerking indien hiervan sprake is. Het aanleren van een gezonde leefstijl is een centraal onderdeel van de behandeling. 

Scroll naar boven