Technologie en Innovatie in de GGZ
Met Sol Psychotherapie willen wij de geestelijke gezondheidszorg verbeteren. Wij hebben de ambitie om wachtlijsten verleden tijd te laten zijn zodat cliënten snel geholpen kunnen worden. Toegankelijke zorg vraagt om innovatie. Daarom combineren wij digitale technologie met bestaande, wetenschappelijk bewezen behandelmethoden.

Lange en groeiende wachtlijsten in de zorg

De vraag naar geestelijke gezondheidszorg is groeiende, terwijl de capaciteit in de zorg niet in hetzelfde tempo meegroeit.

Het resultaat is dat de wachtlijsten ook groeiend zijn. Steeds meer mensen moeten hierdoor lang wachten voordat zij de hulp krijgen die ze nodig hebben. Echter, met de krapte op de arbeidsmarkt, en zeker in de zorg, zullen de wachtlijsten eerder langer dan korter worden.

Het is daarom essentieel dat we nieuwe manieren vinden om de wachtlijsten te verkorten, indien we de zorg toegankelijk willen houden. Innovatie en technologie zijn daarbij cruciale ingrediënten.

Wachtlijst in de ggz

Inzet van technologie om de zorg te verbeteren

De digitalisering van de zorg is bij Sol een kernonderdeel. Technologie kan namelijk de behandeling van mentale klachten slimmer en persoonlijker maken. Digitale zorg zien we daarom niet als ‘iets erbij’.

Bij Sol maken we gebruik van de ehealth applicatie NiceDay. De maker van de NiceDay app, NiceDay Nederland, deelt onze visie dat technologie de zorg beter kan maken.

Vanuit die filosofie is de NiceDay app dan ook ontwikkeld. Ze hebben heel goed gekeken naar wat werkt in de traditionele GGZ, hoe technologie dit nog beter kan maken en naar de mogelijkheden die ontstaan door gebruik te maken van technologie.

Voordelen van online therapie

Dankzij de inzet van technologie hebben we de wachtlijsten op de volgende manieren kunnen verkorten:

  1. De zorg efficiënter maken. Door minder tijd te besteden aan randzaken houden onze behandelaren meer tijd over om daadwerkelijke zorg te verlenen.
  2. Effectievere behandelingen. Hierdoor is de gemiddelde behandelduur korter dan met traditionele methodes. De cliënt herstelt sneller waardoor er sneller ruimte is voor nieuwe cliënten.

Efficiënte zorg: Minder administratie

Tijd besteed aan administratie is tijd die niet besteed kan worden aan het leveren van zorg. Om de behandelaar te ondersteunen bij de administratie rondom het ZPM is de tijdsregistratie zo eenvoudig mogelijk gemaakt in NiceDay. Op deze manier hoeven onze behandelaren zo min mogelijk tijd te besteden aan administratie.

Geen wachtlijsten behandeling ggz
ehealth Niceday app in de gezondheidszorg

Effectievere behandeling dan met traditionele methodes

Technologie maakt laagdrempelig en flexibel contact tussen zorgprofessional en cliënt mogelijk. De cliënt werkt samen met de behandelaar aan persoonlijke groei en herstel.

De behandeling is veel intensiever dan met traditionele methodes. De cliënt heeft ook veel meer regie.

De cliënt kan te allen tijde een registratie doen in NiceDay. Bijvoorbeeld hoe die zich voelt, het resultaat van een oefening, etc. Maar ook een bericht sturen naar de behandelaar zonder daar eerst een afspraak voor te hoeven maken.

Dankzij de registraties ontstaat er meer zelfinzicht en regie. Tegelijkertijd geven deze registraties de behandelaar unieke realtime informatie. Deze realtime informatie is in de reguliere GGZ niet of in mindere mate beschikbaar.

Deze informatie biedt handvatten om snel te signaleren en te reageren, wat ervoor zorgt dat het traject per cliënt gepersonaliseerd kan worden.

Dit zorgt er allemaal voor dat de cliënt sneller herstelt.

Samenwerking met partners

De zorg verbeteren kunnen we niet alleen. Daarom werken we met een netwerk van partners die onze filosofie delen. Dit zijn organisaties die zich ook actief inzetten om de wachtlijsten te verkleinen.

Wil je de zorg ook verbeteren?

Wil je als organisatie of ZZP ook met ons samenwerken om de GGZ te verbeteren? Neem contact met ons op. We staan altijd open om samen te werken en de zorg toegankelijker te maken.

Wil je als behandelaar graag bij ons komen werken? Solliciteer op een van onze vacatures of stuur een open sollicitatie naar recruitment@sol-psychotherapie.nl.

Scroll naar boven