Direct contact met een online psycholoog

Online therapie

Met online therapie krijg je bij Sol een intensieve en relatief korte behandeling, vanuit je eigen omgeving. Je hebt contact met je therapeut op de momenten dat dit voor jou belangrijk is. Zo nodig meerdere malen per week. Het contact met jouw behandelaar loopt via de NiceDay app, je kunt videobellen of chatten. Gemiddeld duurt online therapie bij Sol drie tot vier maanden.

Wat is online therapie precies?

Online psychotherapie is even effectief als traditionele therapie (in een spreekkamer op een praktijk). Het verschil is dat de sessies bij online therapie meestal wat korter duren, omdat contact via videobellen tamelijk intensief is en veel concentratie vergt. We streven naar een sessie van 30 minuten videobellen. Als er meer tijd nodig is, wordt er een extra afspraak gepland, enkele dagen later. 

Naast de online sessies is er ook de mogelijkheid korte contactmomenten met je online psycholoog te hebben via de chat. Je kunt belangrijke of moeilijke momenten delen via de chat of bijhouden in je online dagboek via de NiceDay app. Jouw behandelaar leest jouw registraties en zal hier op reageren, meestal binnen 1-2 werkdagen. 

Via NiceDay zal je behandelaar ook online opdrachten en oefeningen geven en specifieke informatie aan je sturen over jouw klachten en symptomen. 

Er bestaan verschillende therapievormen voor diverse psychische klachten. Het is onze ervaring – en natuurlijk die van onze cliënten – dat de verschillende vormen van online therapie prima werken.

Voordelen van online therapie

Toegankelijk

Online therapie is toegankelijk voor iedereen. Bijvoorbeeld voor mensen die fysiek niet in staat zijn om naar de praktijk te komen, in het buitenland verblijven of een volle agenda hebben. Ook voor mensen waarbij de klachten zo hevig zijn dat ze niet goed in staat zijn om naar de praktijk te reizen is effectieve, online psychologische hulp beschikbaar. Denk daarbij aan klachten als extreme vermoeidheid, ernstige depressie, heftige angsten.

Flexibel 

Omdat sommige therapeuten van Sol in het buitenland wonen of buiten kantoortijden werken, is het mogelijk om de online sessies bijvoorbeeld ‘s avonds of in het weekend te plannen. Als je behandeling eenmaal loopt, is het vaak mogelijk korte contactmomenten met je psycholoog te hebben, als jij aangeeft daar behoefte aan te hebben.

Snel beginnen

Bij Sol doen we onze uiterste best om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Op dit moment hebben wij een korte wachttijd. 

Werkwijze

Bij Sol Psychotherapie heb je altijd je eigen, vaste online psycholoog. Samen werken we aan jouw mentale gezondheid.

Jij hebt de regie over je herstel en gaat zelf actief aan de slag om je mentale gezondheid te verbeteren. Met intensieve en interactieve sessies werken we aan een concrete doelstelling.

De gemiddelde behandelduur bij Sol is gemiddeld korter dan met traditionele methoden.

Online therapie bij Sol Psychotherapie

Online therapie

Sessies met behandelaren vinden online plaats middels videobellen via de NiceDay app.

Je kan vanuit het comfort van je eigen omgeving therapie krijgen.

Zelf aan de slag met online therapie

Zelf aan de slag

Je werkt tussen sessies zelf actief door aan je herstel.

Dit doe je bijvoorbeeld door het maken van opdrachten, oefeningen, bijhouden van een dagboek (trackers), en het doornemen van informatie (educatie).

Intensieve en interactieve behandelmethode in de ggz

Intensief contact

Ook tussen sessies is er intensief contact tussen behandelaar en cliënt.

Zo kan je chatten met je behandelaar en kan je behandelaar berichten aan jou sturen, bijvoorbeeld om een compliment te geven, of om feedback te geven.

Hoe werkt online therapie?

Bij Sol zijn online behandelingen kort en intensief. Je hebt minstens één keer per week contact met je therapeut. Ter ondersteuning van de therapie, ontvang je online opdrachten. Bij de online therapie van Sol werken we onder meer met de app NiceDay, die je op je telefoon of laptop installeert. Via deze app heb je contact met je behandelaar. 

NiceDay app

Via de NiceDay app kun je telefoneren, videobellen of chatten met je online behandelaar. Je kunt de acties die je uitvoert in het kader van je behandeling bijhouden. Op deze manier heb je inzicht in het verloop van jouw behandeling. Ook heb je rechtstreeks toegang tot de verslagen die je psycholoog van de sessies maakt en kun je hier je eigen tekst aan toevoegen. 

Privacy

Het gevoel van veiligheid is bij online therapie cruciaal voor het behalen van een goed resultaat. Als je je niet op je gemak voelt, kun je niet vrijuit praten. Bij Sol kun je erop rekenen dat jouw psycholoog bevoegd en bekwaam is voor het uitvoeren van de behandeling. Verder heeft iedere medewerker van Sol uiteraard een beroepsgeheim en daarbij ook een Geheimhoudingsverklaring getekend. Er zal niet iemand meeluisteren met jouw sessies en er worden geen opnames gemaakt. Ook wordt er geen informatie gedeeld met anderen (ook niet met je huisarts of bedrijfsarts), tenzij jij daar gericht toestemming voor geeft. 

Behandelingen 

Sol Psychotherapie biedt online verschillende soorten behandelingen aan bij psychische klachten

Er zijn bij Sol ruim 30 behandelaars aangesloten. Zij bieden zowel de meest gangbare therapievormen, zoals Schematherapie, Cognitieve Gedragstherapie, Acceptance and Commitment Therapie en EMDR, als relatief onbekende therapieën zoals Method of Levels, Vat van Zelfwaardering, Interpersoonlijke therapie en rTMS.

Exclusiecriteria

Het kan helaas voorkomen dat online psychotherapie bij Sol voor jou op dit moment niet de beste behandeling is. Bijvoorbeeld omdat je klachten te ernstig zijn of omdat je het te lastig vindt online te communiceren. 

In de volgende gevallen kunnen we je niet goed genoeg helpen en zoeken we een andere oplossing:

– Acuut gevaar, zoals risico op suïcide of psychose
– Ernstige verslaving
– Ernstige eetproblematiek
– Ernstige agressieproblematiek
– Neurologische afwijkingen
– IQ onder de 80
– Huiselijk geweld

Vergoeding

Verwijzing online therapie

Voor online psychotherapie heb je een verwijzing van de huisarts of bedrijfsarts nodig. Je kan er ook voor kiezen de behandeling zelf te betalen. In dat geval is een verwijzing niet per se noodzakelijk. 

Vergoeding online therapie

Vrijwel alle therapieën bij Sol worden vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. Hou er rekening mee dat je altijd eerst je eigen risico zelf moet betalen. Bekijk onze pagina vergoedingen voor een actueel overzicht van de tarieven.

Recensies

Scroll naar boven