Direct contact met een online psycholoog

Online therapie

Met online therapie krijg je bij Sol een intensieve en relatief korte behandeling, vanuit je eigen omgeving. Je hebt contact met je therapeut op de momenten dat dit voor jou belangrijk is. Zo nodig meerdere malen per week. Het contact met jouw behandelaar loopt via de NiceDay app, je kunt videobellen of chatten. Gemiddeld duurt online therapie bij Sol drie tot vier maanden.

Wat is online therapie precies?

Online psychotherapie is even effectief als traditionele therapie (in een spreekkamer op een praktijk). Het verschil is dat de sessies bij online therapie meestal wat korter duren, omdat contact via videobellen tamelijk intensief is en veel concentratie vergt. We streven naar een sessie van 30 minuten videobellen. Als er meer tijd nodig is, wordt er een extra afspraak gepland, enkele dagen later. 

Naast de online sessies is er ook de mogelijkheid korte contactmomenten met je online psycholoog te hebben via de chat. Je kunt belangrijke of moeilijke momenten delen via de chat of bijhouden in je online dagboek via de NiceDay app. Jouw behandelaar leest jouw registraties en zal hier op reageren, meestal binnen 1-2 werkdagen. 

Via NiceDay zal je behandelaar ook online opdrachten en oefeningen geven en specifieke informatie aan je sturen over jouw klachten en symptomen. 

Er bestaan verschillende therapievormen voor diverse psychische klachten. Het is onze ervaring – en natuurlijk die van onze cliënten – dat de verschillende vormen van online therapie prima werken.

Voordelen van online therapie

Toegankelijk

Online therapie is toegankelijk voor iedereen. Bijvoorbeeld voor mensen die fysiek niet in staat zijn om naar de praktijk te komen, in het buitenland verblijven of een volle agenda hebben. Ook voor mensen waarbij de klachten zo hevig zijn dat ze niet goed in staat zijn om naar de praktijk te reizen is effectieve, online psychologische hulp beschikbaar. Denk daarbij aan klachten als extreme vermoeidheid, ernstige depressie, heftige angsten.

Flexibel 

Omdat sommige therapeuten van Sol in het buitenland wonen of buiten kantoortijden werken, is het mogelijk om de online sessies bijvoorbeeld ‘s avonds of in het weekend te plannen. Als je behandeling eenmaal loopt, is het vaak mogelijk korte contactmomenten met je psycholoog te hebben, als jij aangeeft daar behoefte aan te hebben.

Snel beginnen

Bij Sol doen we onze uiterste best om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Op dit moment hebben wij een wachttijd van ongeveer vijf  weken. Het liefst zouden we zien dat als jij je vandaag aanmeldt, je morgen met jouw online therapie kunt beginnen. 

Werkwijze:

Ben je benieuwd naar de werkwijze rondom online psychologische hulp? Bij Sol Psychotherapie heb je altijd je eigen, vaste psycholoog. Op de achtergrond wordt het proces van jouw therapie gevolgd door je regiebehandelaar, waarmee je in het tweede intakegesprek kennis hebt gemaakt. Met intensieve sessies werken we aan een concrete doelstelling. De gemiddelde behandelduur bij Sol is drie tot vier maanden. We streven naar geen wachttijd voor online therapie. 

Na de aanmelding voor online psychotherapie bij Sol, ziet je traject er als volgt uit:

Adviesgesprek

Desgewenst kun je je aanmelden voor een kosteloos adviesgesprek. We beantwoorden je vragen en kijken samen of je bij Sol aan het juiste adres bent voor online psychologische hulp.

Intake

Je krijgt twee intakegesprekken met je toekomstige behandelaars; je behandelaar en je regiebehandelaar. Als er geen goede match is, kunnen we je altijd aan een andere behandelaar koppelen. Voel je vrij om dit gewoon te vragen.

Behandeltraject

Onze online therapieën zijn intensief en duren niet langer dan nodig. We werken aan een concrete doelstelling. We richten ons op jouw hulpvraag en wat voor jou het belangrijkste is.

Afronding

Je ervaart meer rust, evenwicht en zelfstandigheid.

Hoe werkt online therapie?

Bij Sol zijn online behandelingen kort en intensief. Je hebt minstens één keer per week contact met je therapeut. Ter ondersteuning van de therapie, ontvang je online opdrachten. Bij de online therapie van Sol werken we onder meer met de app NiceDay, die je op je telefoon of laptop installeert. Via deze app heb je contact met je behandelaar. 

NiceDay app

Via de NiceDay app kun je telefoneren, videobellen of chatten met je online behandelaar. Je kunt de acties die je uitvoert in het kader van je behandeling bijhouden. Op deze manier heb je inzicht in het verloop van jouw behandeling. Ook heb je rechtstreeks toegang tot de verslagen die je psycholoog van de sessies maakt en kun je hier je eigen tekst aan toevoegen. 

Privacy

Het gevoel van veiligheid is bij online therapie cruciaal voor het behalen van een goed resultaat. Als je je niet op je gemak voelt, kun je niet vrijuit praten. Bij Sol kun je erop rekenen dat jouw psycholoog bevoegd en bekwaam is voor het uitvoeren van de behandeling. Verder heeft iedere medewerker van Sol uiteraard een beroepsgeheim en daarbij ook een Geheimhoudingsverklaring getekend. Er zal niet iemand meeluisteren met jouw sessies en er worden geen opnames gemaakt. Ook wordt er geen informatie gedeeld met anderen (ook niet met je huisarts of bedrijfsarts), tenzij jij daar gericht toestemming voor geeft. 

Behandelingen 

Sol Psychotherapie biedt online verschillende soorten behandelingen aan bij psychische klachten

Er zijn bij Sol ruim 30 behandelaars aangesloten. Zij bieden zowel de meest gangbare therapievormen, zoals Schematherapie, Cognitieve Gedragstherapie, Acceptance and Commitment Therapie en EMDR, als relatief onbekende therapieën zoals Method of Levels, Vat van Zelfwaardering, Interpersoonlijke therapie en rTMS.

Wil je weten of online therapie bij je past? Je kunt een persoonlijk adviesgesprek aanvragen om daarvan een inschatting te maken. 

Exclusiecriteria

Het kan helaas voorkomen dat online psychotherapie bij Sol voor jou op dit moment niet de beste behandeling is. Bijvoorbeeld omdat je klachten te ernstig zijn of omdat je het te lastig vindt online te communiceren. 

In de volgende gevallen kunnen we je niet goed genoeg helpen en zoeken we een andere oplossing:

– Acuut gevaar, zoals risico op suïcide of psychose
– Ernstige verslaving
– Ernstige eetproblematiek
– Ernstige agressieproblematiek
– Neurologische afwijkingen
– IQ onder de 80
– Huiselijk geweld

Vergoeding

Verwijzing online therapie

Voor online psychotherapie heb je een verwijzing van de huisarts of bedrijfsarts nodig. Je kan er ook voor kiezen de behandeling zelf te betalen. In dat geval is een verwijzing niet per se noodzakelijk. 

Vergoeding online therapie

Vrijwel alle therapieën bij Sol worden vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. Hou er rekening mee dat je altijd eerst je eigen risico zelf moet betalen. Bekijk onze pagina vergoedingen voor een actueel overzicht van de tarieven.

Recensies

Scroll naar boven