Persoonlijkheidsstoornis

Ieder mens heeft specifieke karaktereigenschappen, die in het dagelijks leven geen problemen hoeven te geven en nuttig zijn. Wanneer bepaalde karaktereigenschappen zeer uitgesproken zijn en wanneer je daar last van hebt, spreken we van persoonlijkheidsproblematiek. Wanneer deze verschijnselen langdurig en hardnekkig aanwezig zijn en invloed hebben op diverse gebieden in je leven zoals werk, relaties en gezin spreken we van een persoonlijkheidsstoornis. Symptomen van een persoonlijkheidsstoornis kunnen zijn: problemen in het aangaan en onderhouden van relaties, gevoelens van waardeloosheid, stemmingswisselingen, moeite hebben om emoties te reguleren.

Borderline persoonlijkheidsstoornis
Bij de borderline persoonlijkheidsstoornis specifiek voel je je vaak niet in balans, en kan je voor jezelf en voor je omgeving onvoorspelbaar reageren. Je voelt je vaak snel afgewezen en bent bang om door anderen die voor jou belangrijk zijn in de steek gelaten te worden. Het is moeilijk om vriendschappen en relaties te behouden voor iemand met borderline. Vaak ervaart iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis een chronisch gevoel van leegte.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis is er aan de ene kant sprake van een sterk opgeblazen gevoel van eigenwaarde en verlangen naar extreme bewondering. Aan de andere kant is er een extreem gevoel van onzekerheid en minderwaardigheid. Iemand met een narcistische persoonlijkheid is niet of nauwelijks bereid om zich te verplaatsen in de gevoelens van anderen of deze te erkennen.

Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan vaak door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. Uit onderzoek blijkt dat veel borderline patiënten traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt in hun kindertijd, zoals misbruik, mishandeling of (emotionele) verwaarlozing. Vaak leidt dat tot een negatief zelfbeeld.

Bij Sol Psychotherapie gaan we je helpen om vroege (disfunctionele) gedragspatronen te herkennen en te doorbreken. Dit kan door middel van schematherapie in individuele vorm of in een groep. Dit is een van de meest toegepaste behandelvormen bij persoonlijkheidsstoornissen.

Behandeling borderline persoonlijkheidsstoornis
In de behandeling leer je je eigen gedrag en dat van anderen begrijpen en verklaren vanuit de gevoelens en gedachten die erachter liggen. Ook leer je omgaan met borderline door een crisis bij jezelf te herkennen en het weer in evenwicht brengen van de situatie. De behandeling kan bestaan uit individuele of groepsbehandeling.

Behandeling narcistische persoonlijkheid
Er zijn verschillende vormen van behandeling voor narcistische persoonlijkheidsstoornis, vaak bestaan deze uit (een vorm van) psychotherapie. Stemmingsklachten en angstklachten komen vaak voor bij mensen met een narcistische persoonlijkheid. Soms worden medicijnen voorgeschreven om deze klachten te verminderen.

 

 

Scroll naar boven