EMDR

EMDR behandeling wordt sinds ruim twintig jaar toegepast bij de behandeling van schokkende ervaringen, heftige angsten, trauma en PTSS. Het is een intensieve en zeer effectieve manier om de emotionele sensaties, beelden en geluiden, te verwerken. Het natuurlijke verwerkingsproces wordt met EMDR weer geactiveerd, waarna de emotionele lading van de nare ervaring meestal snel afneemt.

Trauma en verwerking

Veel mensen maken in hun leven nare ervaringen mee en soms zijn deze ervaringen zeer ingrijpend, we spreken dan van een trauma. Denk aan de confrontatie met agressie en geweld, bij een ongeval of seksueel geweld. Het kan zijn dat je een geweldsincident zelf hebt ondergaan, of dat je getuige bent en het ongeval hebt zien gebeuren. Je collega van een steiger zien vallen, kan ook een trauma zijn. Intense verlieservaringen kunnen ook traumatisch zijn, zoals het verlies van een baan, of van een geliefde.

Het natuurlijke verwerkingsproces bij trauma verloopt soms niet goed. We zien dan dat mensen zeer angstig worden als ze aan het trauma herinnerd worden en dat ze proberen die herinneringen weg te duwen, te verdringen. Maar tegelijkertijd zien we dat herinneringen aan bepaalde aspecten van het trauma zich opdringen, bijvoorbeeld door nachtmerries en herbelevingen. Als deze symptomen langer dan een maand duren, spreken we van een PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis.
Mensen met PTSS zijn extreem gespannen, oplettend en angstig, kunnen niet meer goed slapen en functioneren.

Klachten na een trauma:

  • prikkelbaar en geïrriteerd zijn
  • somberheid
  • slaapproblemen
  • niet kunnen concentreren
  • herbelevingen
  • schaamte en schuldgevoelens
  • vermijden van situaties of objecten die aan de gebeurtenis herinneren

Praten helpt?

Het is het beste om mensen die schokkende ervaringen hebben meegemaakt zèlf te laten bepalen of ze behoefte hebben te praten over hun trauma. Biedt het wel aan maar ga in ieder geval iemand niet dwingen het hele verhaal in detail te vertellen. Soms hebben slachtoffers vooral behoefte aan afleiding, even de gedachten ergens anders op richten.

Voor een goede verwerking is het heel belangrijk dat men vertrouwde belangrijke anderen om zich heen heeft. Familie, partner, kinderen, vrienden. Het gevoel er alleen voor te staan, niet begrepen of niet geloofd worden, is bijzonder schadelijk voor iemand die getraumatiseerd is.

Wat betekent EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een bekende therapievorm. Het is wetenschappelijk bewezen dat EMDR goed werkt bij traumaklachten. Ook voor cliënten die meerdere trauma’s hebben, of trauma’s uit hun jeugd, is EMDR de eerste keus. Natuurlijk helpt EMDR niet bij iedereen even goed. Soms is Cognitieve Gedragstherapie een beter alternatief voor het behandelen van trauma. Bij Sol wordt door je behandelaar in de intakefase onderzocht en besproken wat het beste bij jouw situatie past.

Onze psychologen

Rosemarie
Rosemarie Aarts
Klinisch psycholoog en psychotherapeut
Zhi
Zhi Li
Psycholoog
anne-300x350
Anne van Leeuwen
Psycholoog
Naomi_website
Naomi Quaedvlieg
GZ-psycholoog
tamara-300x350
Tamara van Puijvelde
GZ-psycholoog
Elisabeth
Elisabeth Vriend
GZ-psycholoog
Elise
Elise Lankamp
GZ-psycholoog
femke-300x350px
Femke Verschure
Verpleegkundige/gedragstherapeutisch medewerker
Paul
Paul Hooplot
Psycholoog
Frederique
Frédérique Wesseling
Psycholoog
Jeroen
Jeroen Bartels
GZ-psycholoog
Esra
Esra Acar
Psycholoog
Joris
Joris Peters
GZ-psycholoog
Eva
Eva van Dijk
GZ-psycholoog

Heb je hulp nodig? Meld je dan vandaag nog aan!

Scroll naar boven