Getraumatiseerde jongen kijkt uit het raam

Trauma verwerking

Als je slachtoffer of getuige bent geweest van bijvoorbeeld een gewelddadig of seksueel misdrijf kan het voorkomen dat je er na de gebeurtenis psychische en lichamelijke klachten aan overhoudt. Een trauma kan slaapproblemen en nachtmerries veroorzaken, maar ook herbelevingen overdag. Ook kan het leiden tot angstige en/of depressieve gevoelens.

Verwerken van een trauma

De verwerking van een trauma is afhankelijk van hoe de informatie wordt opgeslagen in je brein. Slachtoffer zijn van een auto-ongeluk kan bijvoorbeeld de indruk wekken dat autorijden heel gevaarlijk is. Als jouw brein ‘een auto’ registreert als iets levensbedreigends, zul je elke volgende keer gespannen raken bij het zien van een auto. Je zult dan de neiging hebben om zoveel mogelijk auto’s te vermijden. Een traumatische gebeurtenis kan hierdoor voor grote belemmeringen zorgen in het dagelijks leven. Dit komt ook doordat herinneringen aan het trauma vaak dezelfde paniekreactie geven.

De behandeling

Bij Sol Psychotherapie helpen we je om het trauma te verwerken en minder invloed te laten hebben op je dagelijks leven. Je leert om te gaan met de angstige gevoelens rondom het trauma en vindt het zelfvertrouwen terug om je oude dagelijkse leven weer zoveel mogelijk op te pakken.

Recensies van

Tevreden cliënten

Wij laten graag onze cliënten aan het woord, lees hier wat ze van onze dienstverlening vinden.

Scroll naar boven